Відповідно до чинного ДСТУ 3711-98: Манометр – засіб вимірювальної техніки, призначений для фіксування надлишкового, вакууметричного тиску рідин, газів та пари. Тиск – критично важливий параметр, який потрібно контролювати у процесі експлуатації різних установок, у тому числі: котлів, балонів та трубопроводів. Саме тому, необхідно проводити планову повірку манометрів.

Де можна зробити повірку манометра?

Експертно-технологічний центр «Еталон» здійснює комплексну організацію проведення робіт за повіркою всіх зареєстрованих в Україні засобів вимірювальної техніки.

Як працює манометр?

Принцип дії манометрів заснований на перетворенні тиску через деформацію пружного чутливого елемента. Точніше, цей елемент прикріплений з одного боку до штуцера у місці відбору тиску, а з іншого – пов’язаний до передавального механізму, на осі якого закріплена стрілка, що показує. Таким чином, стрілка повертається на кут, пропорційний вимірюваному тиску.

Чим регламентується повірка манометрів?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року №374, манометри та інші засоби вимірювання тиску та вакууму відносяться до переліку законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, з метою забезпечення єдності вимірювань та простежуваності.

Чому манометр повинен підлягати повірці?

Повірка манометрів необхідна якщо прилади використовуються на підприємствах, які здійснюють такі види діяльності:

  • забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян;
  • контроль стану навколишнього природного середовища;
  • дотримання безпеки умов праці;
  • контроль безпеки дорожнього руху та технічного стану транспортних засобів;
  • торгово-комерційні операції та розрахунки між споживачем та постачальником або виробником, у тому числі при наданні транспортних, побутових, комунальних, телекомунікаційних послуг, послуг поштового зв’язку, постачання та/або споживання енергетичних та матеріальних ресурсів (електричної та теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо).

Як відбувається проведення повірки?

Повірка проводиться у лабораторних умовах або за місцем експлуатації. Таким чином, необхідно контролювати температуру, вологість та атмосферний тиск, оскільки ці параметри впливатимуть на точність повірки.

Перед повіркою рекомендується проводити технічне обслуговування.

Повірка манометрів здійснюється відповідно до нормативної документації й включає такі етапи:

  1. Зовнішній огляд. Перевіряється відсутність механічних пошкоджень корпусу, стрілки та інших конструктивних елементів. Скло має бути чистим, без дефектів. Також перевіряється з’єднання корпусу з утримувачем.
  2. Перевірка положення стрілки біля нульової позначки шкали. За відсутності тиску стрілка манометра повинна розташовуватися на нульовій позначці шкали. Її відхилення припустимо трохи більше межі основної похибки.
  3. Визначення основної похибки та варіації. Порівнюються показники визначеного та контрольного (еталонного) манометрів. Значення основної похибки, що допускається, наводиться в метрологічних характеристиках конкретної моделі манометра.
  4. Оформлення результатів повірки. Результати вимірювання та інші дані, отримані при проведенні повірки, повинні бути задокументовані відповідно до методики повірки.

Отже, при позитивних результатах повірки, на прилад, пломбу або в паспорті, наносять клеймо. У паспорті або документі роблять запис про придатність приладу до застосування із зазначенням дати повірки й ставиться підпис особи, яка виконала повірку, засвідчена в установленому порядку, або відбиток особистого тавра повірителя.

Навпаки, якщо результати повірки негативні – вимоги цих методичних вказівок не виконані, прилад, що знаходиться в експлуатації, вилучається з застосування. Повіркове тавро гаситься і в паспорті роблять запис про непридатність манометра.

Як часто потрібно робити повірку манометра?

Міжповірочний інтервал манометрів, згідно з чинним законодавством, становить 1 рік.

Так само, необхідно звернути увагу, що тривалість проведення повірки манометра залежить від його типу і модифікації й може становити від 0,5 до 3,0 людино-годин.